Opportunity stabileste un nou record mondial de distanta parcursa in spatiul extraterestru

Postat de pe 3 august 2014
oportunity.robot.record.spatiu

Robotul de mic dimeniuni numit Opportunity, care a fost lansat de catre cei de la NASA pe planeta Marte in anul 2014, a devenit vehiculul care a reusit sa parcurga cea mai lunga distanta in spatiul extraterestru, a anuntat in decursul acestei saptamani Agentia Spatiala Nord-Americana.

Odata cu aterizarea pe planeta Marte, Opportunity, propulsat cu ajutorul energiei solare, a reusit sa parcurga 40 de kilometri, astfel doborand recordul stabilit anterior de robotul Lunokhod 2, lansat de fosta URSS pe Luna in 1973.

John Callas, membru al Jet Propulsion Laboratory al Agentiei Spatiale Americane din Pasadena, California a declarat ca robotul Opportunity a reusit sa mearga mult mai departe decat orice alt vehicul care a ajuns sa ruleze pe suprafata unei alte lumi.

De asemenea, acesta a adaugat faptul ca acest record este unul de-a dreptul impresionant, mai ales daca se ia in considerare faptul ca Opportunity trebuia sa parcurga initial doar un kilometru, nefiind creat pentru astfel de distante.

Atat Opportunity, cat si fratele sau, Spirit, care in prezent nu mai este in stare functionala au avut intr-o prima faza o misiune care ar fi trebuit sa dureze trei luni de zile.

Totusi, cei doi robotei au indeplinit cu brio acest obiectiv, si, prin intermediul sutelor de fotografii transmise, de o precizie precum cea a unui ceas elvetian, descoperirea unor indicatii pretioase vis-a-vis de urmele de apa aflate la suprafata Planetei Rosii, din trecutul acesteia, care ar fi putut favoriza existenta vietii microbiene.

In momentul de fata, robotul Opportunity se ocupa de explorarea craterului Endeavour de pe Marte.

Urmasul sau, Curiosity, care a fost lansat in anul 2012, a reusit sa parcurga 8,6 kilometri din momentul in care a aterizat pe Marte, la inceputul lunii august 2012. Potrivit celor de la NASA, destinatia acestui robotel nu ii va permite depasirea recordului care a fost stabilit recent de catre Opportunity.

De asemenea, cei de la NASA au mai specificat faptul ca Lunokhodd 2, care a aterizat pe Luna la data de 15 ianuarie 1973, a reusit sa parcurga 39 de kilometri in circa cinci luni. Aceste cifre se bazeaza pe calculele realizate recent cu ajutorul unor imagini transmise de on modul de recunoastere amplasat pe orbita Lunii, unde se pot vedea urmele pe care Lunokhod le-a lasat pe solul lunar.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>