Organizatia Mondiala a Sanatatii: Incalzirea globala – motivul pentru revenirea unor boli disparute acum 40 de ani

Postat de pe 2 iulie 2014
incalzire-globala

Victor Olsavzky, reprezentant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a declarat, saptamana trecuta, la Bucuresti ca incalzirea globala este principalul motiv pentru care mai multe boli care au disparut in urma cu 30 – 40 de ani au reaparut pe teritoriul Europei, iar bolile intalnite doar in zona tropicelor incep sa apara si in bazinul mediteranean.

Reprezentantul OMS a explicat ca in regiunea europeana se intalnesc trei categorii de vectori care transmit o serie de boli, multe dintre acestea din import, care odata se datorau tantarilor. Printre acestea se numara febra Dengue, Chikungunya, malaria si febra West Nile. De asemenea, se mai intalnesc boli datorate mustelor flebotome, leishmanioza din import si capuselor – boala Lyme, encefalita de capuse sau febra hemoragica.

Impactul acestor boli este unul important deoarece se poate observa o crestere a numarului de cazuri intalnite in ultimii ani, iar acest lucru se datoreaza incalzirii globale si a schimbarilor climatice. Astfel, se regasesc o serie de vectori pe care nu i-am mai intalnit in ultimele trei sau patru decenii. De exemplu, in Romania au aparut specii de tantari care nu existau, in timp ce in Italia, Chikungunya a reaparut dupa o perioada de absenta de circa 40 de ani. Acesta a fost primul semnal de alarma deoarece vectorii migreaza in functie de schimbarile climatice produse si de incalzirea globala. Boli care se intalneau in trecut doar la tropice incep sa apara si in bazinul mediteranean si putin mai sus spre paralela 45.

De asemenea, Victor Olsavzky a adaugat ca in Romania malaria era endenica, insa nu mai exista. Totusi, pe aceeasi latitudine se intaleste aceasta boala in Asia Centrala. Reprezentantul OMS specifica faptul ca, datorita schimbarilor climatice care se produc in urma incalzirii globala, ciclurile de viata ale vectorilor si raspandirea acestora poate fi afectata.

Conform specialistilor, Romania nu face parte dintr-o zona geografica in care incidenta bolilor purtate de vectori sa fie una ridicata insa, in pofida acestor lucruri, schimbarile climatice petrecute in ultimii ani impreuna cu transporturile si turismul international pot favoriza aparitia acestor afectiuni in unele zone in care nu se inregistrat asemenea cazuri. Astfel, anumite boli purtate de vectori au fost identificate si pe teritoriul Romaniei.

Alexandru Rafila, presedinte al Societatii Romane de Microbiologie a declarat ca boli precum malaria, febra Dengue si cea galbena sunt cazuri de import in Uniunea Europeana. Totusi, probleme medicale cum ar fi infectia cu boala Lyme, virusul West Nile sau febra Chikungunya apar tot mai des pe teritoriul Europei, inclusiv in tara noastra. De asemenea, acesta a adaugat ca bolile transmise prin vectori prezinta o problema de sanatate publica la nivel global, reprezentand circa 17% din patologia infectioasa.

Conform datelor furnizate de OMS, la nivel mondial s-au inregistrat peste 1 miliard de cazuri de malarie, febra Dengue, boala Lyme, febra galbena sau alte boli transmise de tantari, muste, capuse ori alti vectori. Chiar daca majoritatea bolilor pot fi prevenite si tratate cu succes, anual se inregistreaza peste 1 milion de decese. Mai mult decat atat, datele OMS la nivel global releva faptul ca peste 600.000 de oameni mor anual din cauza malariei.

Toate aceste date au fost prezentate la Simpozionul “Infectiile transmite prin vectori in contextul globalizarii si al schimbarilor climatice”, care a fost organizat la Bucuresti de Societatea Romana de Microbiologie si Institutul Cantacuzino, sub egida Academiei de Stiinte Medicale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>