Parc marin de 1,2 milioane de km2, cel mai vast sanctuar marin de pe Terra

Postat de pe 30 septembrie 2014
parc.marin

Saptamana aceasta, presedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, va semna o proclamatie care va duce la crearea celui mai vast sanctuar marin de pe glob, in care atat pescuitul comercial, cat si extractia resurselor naturale vor fi interzise, a anuntat Casa Alba prin intermediul unui comunicat.

Proclamatia va determina o extindere de sase ori a actualei suprafete ocupata de Monumentul National Marin al Insulelor Indepartate din Pacific (Pacific Remote Islands Marine National Monument), care, de altfel, este si una dintre cele mai putin poluate regiuni tropicale marine de pe Terra.

Asadar, suprafata parcului marin va masura 1,2 milioane de kilometri patrati si va include zone protejate in jurul insulelor si atolurilor din Oceanul Pacific, se mai specifica in comunicatul Casei Albe.

Daca pescuitul traditional si cel recreational vor fi permise, acelasi lucru nu se poate spune si despre pescuitul comercial. Atat acesta, cat si activitatile de extractie a resurselor, inclusiv minaritul subacvatic, vor fi interzise.

Extinderea rezervatiei are menirea de a proteja mult mai bine recifele de corali, muntii submarini, dar si ecosistemele marine unice din aceasta parte a planetei, care face parte din categoria regiunilor vulnerabile in fata impactului general de schimbarile climatice, incalzirea globala dar si de acidificarea oceanelor.

Avand in vedere ca toate studiile nationale oficiale efectuate au concluzionat ca incalzirea globala determina o crestere a nivelului marilor dar si a temperaturii oceanelor, aceste modificari pot afecta in mod direct recifele de corali. Mai mult, unele specii vor fi obligate sa migreze.

In plus, poluarea cu dioxid de carbon este absorbita de oceane, fapt care duce la acidificarea acestora. Acest lucru poate duce la efecte extrem de distrugatoare pentru vietuitoarele cu cochilii si recife, putand altera chiar si ecosisteme marine intregi, subliniaza Casa Alba.

Ca o reactie vis-a-vis de cresterea temperaturilor, presedintele Statelor Unite a anuntat in luna iunie a acestui an in cadrul unei conferinte internationale despre protejarea oceanelor periclitate faptul ca intentioneaza sa actioneze. Acesta a oferit asigurari ca se va folosi de autoritatea de care dispune pentru a reusi protejarea unuia dintre cele mai de pret peisaje marine de pe glob.

Extinderea rezervatiei marine presupune includerea a peste 130 de munti subacvatici in zona protejata. Acesti munti preziinta zone de biodiversitate ce adapostesc foarte multe specii marine. Noul parc marin va permite o protectie sporita, potrivit Casei Albe, a habitatului unor animale cum ar fi broastele testoase, unele mamifere marine si pisicile de mare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>