Pastrarea alimentelor pe timp de vara – reguli generale

Postat de pe 10 august 2014
alimente-pastrare-frigider

Vara majoritatea alimentelor tind sa se altereze mult mai repede din cauza temperaturilor ridicate. Tocmai de aceea specialistii recomanda pastrarea supelor in frigider pentru o perioada relativ scurta de timp, indiferent ca vorbim despre cele cu legume sau cu carne.

In anotimpul cald, apa reprezinta cel mai propice mediu pentru dezvoltarea micro-organismelor.

De asemenea, nici legumele nu ar trebui pastrate in frigider o perioada indelungata deoarece unele vitamine ajung sa se distruga extrem de rapid.

Daca va place sa gatiti si obisnuiti sa preparati felurile de mancare la sfarsit de saptamana deoarece aveti mai mult timp la dispozitie, specialistii recomanda sa nu faceti catitati foarte mari. De exemplu, mancarea pe baza de legume se pastreaza in conditii optime cel mult patru zile la frigider. Cand vine vorba de bunatatile pe baza de carne, lactate sau oua, acestea rezista doar doua zile, chiar daca sunt tinute la rece.

Conform specialistilor, acest lucru se datoreaza proteinelor care se gasesc in carne, creand un mediu prielnic si rapid de dezvoltare al bacteriilor. Acelasi lucru se aplica si in cazul produselor pe baza de ou sau lactate.

De asemenea, cu cat alimentele sunt mai lichide, cu atat mediul de cultura pentru germeni este unul mai prielnic.

Iar daca aveti o cantitate mult prea mare de carne, este recomandata portionarea acestora si stocarea la congelator a cantitatii pe care nu doriti sa o folositi in acel moment.

Pentru a te putea bucura de calitatea nutritionala a legumelor este recomandata fierberea acestora pentru o perioada mai scurta de timp decat in mod normal. In cazul carnii gatite la cuptor, aceasta nu trebuie preparata pana la punctul de uscare deoarece, in acest mod, carnea isi va pierde din calitati. O alta greseala frecvent intalnita in procesul de preparare termica este folosirea sarii inainte de coacere. Acest lucru duce la distrugerea de vitamine.

Nutritionistii atrag atentia si cu privire la consumul de produse din lapte dulce pe timpul verii. Toate deserturile care contin acest ingredient ar trebui consumate in aceeasi zi.

Nu in ultimul rand, deserturile in cadrul carora se foloseste faina sau fructele se pastreaza in conditii optime cel mult 3 zile.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>