Pe 3 noiembrie are loc ultima ecplisa a anului 2013

Postat de pe 1 noiembrie 2013
eclipsa hibrid de soare

Duminica, 3 noiembrie, are loc ultima eclipsa a anului 2013. Este vorba despre o eclipsa hibrid de Soare.

Fenomenul va fi vizibil din Oceanul Atlantic, Africa, nordul Americii de Sus si sudul Europei, dar nu si de pe teritoriul tarii noastre.

Eclipsa de Soare din 3 noiembrie 2013 va fi o eclipsa mai speciala, fiind o eclipsa hibrid sau inelar-totala. Eclipsa este cea de-a doua eclipsa hibrid din cele sapte care se produc in secolul XXI.

O eclipsa hibrid de Soare este o eclipsa centrala in care pe anumite portiuni ale zonei centrale eclipsa este totala, iar pe alte portiuni este inelare. Situatia apare datorita distantei Luna-Pamant, varful conului de umbra neatingand suprafata Pamantului in anumite momente, datorita curburii Pamantului, astfel ca in acele zone are loc eclipsa inelara. De obicei eclipsele hibrid incep ca inelare, continua ca totale, iar la final devind din nou inelare. Eclipsa de Soare din 3 noiembrie 2013 este si mai speciala, fiind o eclipsa hibrid asimetrica de clasa 3, eclipsa care incepe inelara si continua totala. Astfel de eclipse se produc o data la cateva secole. Eclipsele asimetrice hibrid de clasa 2 incep ca totale si se sfarsesc ca inelare.

Eclipsa de Soare din 3 noiembrie 2013 incepe in vestul Oceanului Atlantic, la aproximativ 1.000 kilometri Est de coastele Floridei, chiar la rasarit la ora 11.05 UT.

Sursa: AstroInfo

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>