Peste 50% din animalele salbatice au disparut in ultimii 40 de ani

Postat de pe 4 octombrie 2014
animale.salbatice.disparitie

World Wide Fund for Nature (WWF) un binecunoscut ONG a publicat recent un raport in care se specifica faptul ca majoritatea activitatilor umane au contribuit la disparitia a peste 50% din animalele salbatice de pe Terra in ultimii 40 de ani. Astfel, se trage un semnal de alarma in ceea ce priveste resursele supraexploatate ale planetei.

Directorul general al WWF, domnul Marco Lambertini a declarat ca, “Diversele forme de viata sunt simultan matricea ecosistemelor care permit existentei vietii pe Terra si barometrul care arata efectele pe care activitatea umana le are asupra planetei”.

Daca va continua aceasta stare de total dezinteres legat de soarta acestora, riscam sa ne indreptam spre propria disparitie, a adaugat acesta.

Intre anii 1970 si 2010, indicele Planeta Vie, care se ocupa cu masurarea evolutiei a peste 10.380 de populatii vii dintre care 3.038 sunt specii de mamifere, reptile pasari si pesti, a inregistrat o scadere de 52%.

Desi aceata tendinta se dovedeste a fi ingrijoratoare, in contextul actual nu se da niciun fel de semn de incetinire, afirma autorii raportului WWF.

Conform raportului, zonele cele mai afectate sunt America Latina (-83%), regiunea Asia-Pacific, unde speciile de apa dulce au inregistrat o scadere de-76%, in timp ce numarul de exemplare din speciile terestre si marine a scazut cu 39%.

Aceasta scadere este cu atat mai alarmanta cu cat in rapoartele anterioare se estima o scadere ceva mai blanda, de circa 35-40%.

In precedentul raport lansat in 2012, organizatia estima o scadere cu 28% a speciilor vii in intervalul 1970 si 2008. Mai mult, indicele acoperea in acea perioada doar 2.699 de specii.

Cauzele principale ale acestui declin sunt urmatoarele: degradarea sau chiar disparitia habitatelor, (din cauza agriculturii, urbanizarii, irigatiilor, despaduririlor) vanatoarea si pescuitul excesive dar si incalzirea globala.

Astfel, numeroase specii de pesti si animale de coasta au disparut din Coorong, o zona din sudul Australiei, in care preluarea apei dulci pentru utilizarea ei in irigatii a dus la cresterea salinitatii.

Probabil nu mai reprezinta o surpriza pentru nimeni ca oamenii exploateaza Pamantul, utilizeaza mai multe resurse naturale decat cele pe care Pamantul le poate inlocui: consuma mai multi pesti decat numarul celor care se nasc, emit mai mult dioxid de carbon decat pot sa aboarba oceanele si padurile.

“In momentul de fata, necesitam capacitatea regeneratoare a unei Terra si jumatate pentru a dispune de serviciile ecologice de care profitam anual”, precizeaza WWF.

Mai mult, biocapacitatea – suprafata disponibila pentru a asigura toate aceste bunuri si servicii – continua sa scada din cauza exploatarii demografice mondiale.

In intervalul 1961 – 2010, populatia a inregistrat o crestere substantiala, de la 3,1 miliarde de locuitor la aproape 7 miliarde de locuitori. De asemenea, biocapacitatea disponibila pe cap de locuitor a scazut de la 3,2 hectare globale (care reprezinta productivitatea medie mondiala a unui hectar biologic) la 1,7.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>