Primele particule de materie intunecata au fost detectate

Postat de pe 25 octombrie 2014
materie.intunecata.origine

Cercetatori din cadrul Universitatii Leicescer din Marea Britanie au reusit sa detecteze pentru prima oara particule de materie intunecata prin intermediul telescopului spatial XMM-Newton. Mai mult, oamenii de stiinta specifica faptul ca acest tip de particule, care s-a dovedit a fi extrem de greu de captat, ar proveni din centrul Soarelui.

Potrivit Daily Mail, specialistii au reusit sa descopere un anumit tip de particule, despre care se crede ca ar alcatui materia intunecata, calatorind prin Univers si venind de la Soare spre Pamant. Oamenii de stiinta sunt de parere ca aceste particule releva faptul ca materia intunecata se produce in interiorul stelelor, asemanatoare Soarelui.

Cercetatorii au descoperit o asa-zisa “semnatura” pe care particulele denumite “axioni” le lasa in drumul acestora parcurs intre Soare si Terra.

Astfel, oamenii de stiinta au identificat o sursa neobisnuita de raze X in campul magnetic al planetei noastre. Odata ce toate celelalte surse posibile au fost epuizate, inclusiv celelalte stele si galatii, acestia au ramas cu una singura: semnalul este rezultatul conversiei axionilor in fotoni, in momentul in care acestia ajung in campul magnetic terestru.

In prezent, cercetatorii considera ca axionii sunt particule elementare ipotetice care alcatuiesc, cel putin partial, materia intunecata.

Existenta acesteia a fost explicata prin intermediul unor teorii care au la baza observarea efectului gravitational al acestor particule asupra stelelor si a galaxiilor.

Conform oamenilor de stiinta, materia intunecata inseamna circa 85% din toate materiile prezente in Univers, conferindu-i acestuia structura sa prezenta.

In cazul in care acest rezultat va fi confirmat, acest lucru va insemna detectarea in premiera a materiei intunecate.

In interiorul Soarelui temperaturile sunt extrem de ridicate, centrul fiind dens, trecand in mod constant printr-un proces de fuziune nucleara. Temperaturile si densitatea extreme, interiorul Soarelui poate genera particule precum axionii. In ciuda faptului ca in domeniul astrofizicii s-au inaintat unele teorii, existenta acestora se dovedeste a fi in continuare extrem de greu de dovedit.

Totusi, ceea ce reprezinta axionii continua sa ramana un mister. Despre aceste particule se stie faptul ca au masa, avand in vedere faptul ca materia intunecata are efecte gravitationale asupra corpurilor ceresti.

Potrivit profesorului Martin Barstow, presedinte al Societatii Astronomice Regale din Marea Britanie a explicat faptul ca axionii, cel mai probabi, reprezinta alte aspecte ale fizicii subatomice. Acesta a adaugat ca, pentru moment, inca nu este clar daca toata materia neagra are ca origine de provenienta stelele.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>