Record: Prima teleportare cuantica pe o distanta de 25 kilometri

Postat de pe 28 septembrie 2014
teleportare.cuantica.fotoni

Cercetatorii elvetieni au realizat in premiera sa teleporteze starea cuantica a unui foton pe o distanta de 25 de kilometri, anunta o echipa de oameni de stiinta din Geneva, al caror studiu a fost publicat in decursul saptamanii trecute in revista Nature Photonics.

Experimentul, care s-a desfasurat in laboratorul profesorului Nicolas Gisin este o premiera, depasind fara drept de apel recordul stabilit anterior (6 kilometri), stabilit in urma cu un deceniu de aceeasi echipa de cercetatori ai Universitatii din Geneva (UNIGE), relateaza profesorul elvetian intr-un comunicat.

Bucurandu-se de o popularitate ridicata datorita literaturii SF si a francizei “Star Trek”, in prezent, teleportarea cuantica nu permite inca realizarea unui transfer intre obiectele uzuale si cu atat mai putin intre oameni.

Totusi, aceasta tehnica ar putea duce in viitor la gasirea unor serii de aplicatii interesante, in special in domeniul telecomunicatiilor si al criptarii informatice pe internet, specifica oamenii de stiinta. Acestia spera ca teleportarea cuantica sa le asigure garantarea faptului ca informatia transmisa va ajunge la destinatie fara posibilitatea de a fi interceptata.

In cadrul experimentului, cercetatorii au reusit sa capteze doi fotoni care proveneau din aceeasi sursa.

Daca unul dintre fotoni a fost propulsat de-a lungul unei fibre optice, cel de-al doilea a fost trimis intr-un cristal, un anumit tip de dispozitiv care permite stocarea informatiei fotonice. Primul foton, care se afla la o distanta de 25 kilometri de cel de-al doilea, a fost ulterior percutat de un al treilea foton.

Oamenii de stiinta au determinat mai apoi ca informatia continuta in cel de-al treilea foton a reusit sa patrunda in acel cristal, fara ca primii doi fotoni sa interactioneze in mod direct.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>