Risc mult mai mare ca un asteroid de mari dimensiuni sa loveasca Pamantul

Postat de pe 24 aprilie 2014
asteroid

Conform celor de la Reuters, riscul ca un asteroid de mari dimensiuni sa loveasca planeta noastra este mult mai mare decat isi inchipuiau oamenii de stiinta. Toate aceste lucruri au fost anuntate in cadrul zilei de marti de catre Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty Organization, o organizatie non-profit.

Organizatia, care militeaza pentru distrugerea armelor nucleare, a detectat 26 de asteroizi care s-au dezintegrat in atmosfera Pamantului din 2000 si pana in 2013.

Printre exploziile inregistrate este inclusa si cea care a avut loc pe 15 februarie a anului trecut deasupra orasului Celiabinsk din Rusia. In urma exploziei, peste 1000 de persoane au fost ranite.

Fostul astronaut si actualul presedinte al Fundatiei B612, Ed Lu a declarat ca foarte multe persoane de parere ca sansele ca un asteroid sa se ciocneasca cu planeta noastra sunt extrem de reduse. Totusi, fostul astronaut a declarat ca aceasta preconceptie este eronata. De asemenea, fundatia a dat publicatii un material video care arata ciocnirile asteroizilor cu planeta noastra intre 2000 si 2013. Scopul acestui video a fost de a creste nivelul de constientizare in randul publicului cu privire la asteroizii care vin din spatiu. Ed Lu a adaugat ca un asteroid de aproximativ 40 de metri ar putea distruge un oras intreg.

Agentia Spatiala Nord-Americana (NASA ) a pus in functiune un program care se ocupa de monitorizarea asteroizilor cu diametre mai mari de 1 kilometru. In cazul in care un astfel de asteroid ar lovi planeta noastra, consecintele ar fi extrem de grave. Cercetatorii au putut determina ca, in urma cu aproximativ 65 de milioane de ani, un asteroid cu un diametru de aproximativ 9,6 kilometri a lovit Terra, astfel declansandu-se o serie de schimbari climatice care au dus la disparitia dinozaurilor si a mai multor specii.

In urma evenimentelor petrecute la Celiabinsk, am putut observa ca asteroizii cu diametre de 20 de metri pot avea unele efecte negative asupra Terrei, si implicit asupra populatiei planetei. Desi specialistii erau de parere ca asteroizii care lovesc Pamantul si au unele efecte letale se petrec la fiecare o suta de ani. Totusi, predictiile acestora nu sunt bazate pe o serie de dovezi concrete.

Fundatia B612 doreste sa puna in functiune un telescop cu infrarosu cu scopul de a descoperi din timp asteroizii care ar putea sa prezinte un pericol pentru Terra. Acesta ar urma sa poarte numele de Sentinel si sa fie finantat din fonduri private. Costurile s-ar putea ridica la aproximativ 250 de milioane de dolari si va fi lansat in 2018.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>