Satelitii pot semnala inundatiile cu cateva luni in avans

Postat de pe 13 iulie 2014
satelit.emisii.dioxid.carbon

Satelitii care se ocupa de monitorizarea variatiilor la nivelul campului gravitational de la suprafata planetei pot semnala riscul de producere a unor inundatii chiar si cu cateva luni in avans, se arata intr-un studiu care a fost publicat la sfarsitul saptamanii trecute.

Autorii studiului, cercetatori ai Universitatii din California au reusit sa alcatuiasca o harta a bazinului fluviului Mississippi pe baza masuratorilor care au fost efectuate la sol impreuna cu datele oferite de satelitii GRACE. Acestia din urma au fost lansati de catre Agentia Spatiala Nord Americana (NASA) in anul 2002 pentru a efectua o serie de masuratori extrem de precise ale gravitatiei terestre.

Cercetatorii au putut determina ca micile variatii ale gravitatiei indica exact cantitatea de umiditate captala la suprafata Pamantului. De asemenea, aceste variatii gravitationale reprezinta un punct de maxim interes pentru oamenii de stiinta, oferindu-le posilitatea sa calculeze si determine modul in care un anumit bazin fluvial va reactiona in cazul aparitiei unor precipitatii sau topiri de zapezi.

Cu cat solul Pamantului este mai uscat, cu atat poate acesta sa absoarba si sa conserve apa. Totusi, daca solul este saturat, precipitatiile vor ajunge in bazimul fluvial mult mai repede, fapt care ar duce la cresterea nivelului apei.

Cercetatorii au testat aceasta tehnica si dintr-o perspectiva retroactiva. Mai exact, acestia au studiat inundatiile masive care s-au produs in anul 2011 in bazinul raului Missouri, afluentul cel mai mare al fluviului Mississippi. Acele inundatii au fost catalogate drept o catastrofa de mare amploare, care are loc, de regula, o data la 500 de ani.

Modelul oamenilor de stiinta din cadrul universitatii, care a functionat doar la o scara mare, ofera posibilitatea de lansare a unor alerte meteorologice vis-a-vis de riscul de inundatii cu circa 6-11 luni in avans.

De alta parte, previziunile care se bazeaza pe umiditatea solului, topirea zapezilor, masuratorile de la suprafata nu depasesc doua luni, pe cand previziunile meteorologice se emit la cel mult zece zile.

Conform autorilor studiului, aceasta metoda nu se doveste a fi o rezolvare la nivel global. Aceasta metoda necesita o cunoastere aprofundata a utilizarii terenurilor, a sistemelor de irigarii, dar si a hidrografiei zonei vizate. De asemenea, aceasta metoda se dovedeste ineficienta in zonele in care predomina zapada sau saturatia solului este relativ insignifianta, cum este cazul teritoriilor “vizitate” an de an de catre musoni.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>