Scrumul de tigara poate ajuta la purificarea apei contaminate cu arsenic

Postat de pe 20 octombrie 2014
scrum.tigara.apa.contaminare.arsenic

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii chinezi, scrumul de tigara ar putea ajuta pentru purificarea apei contaminate cu arsenic.

Oamenii de stiinta chinezi, condusi de Jiaxing Li, din cadrul Academiei Chineze de Stiinte din Beijing, au descoperit o modalitate prin care scrumul de tigara poate ajuta la extragerea arsenicului din apa, facand-o astfel potabila, relateaza Daily Mail.

In zilele noastre, arsenicul, o substanta foarte toxica, poate fi extras din apa doar prin intermediul unor procese extrem de sofisticate de tratare a apei, insa in mai multe regiuni de pe glob, filtrarea fie este prea scumpa, fie este prea complicata. Acest lucru ii face pe oameni sa consume apa contaminata, avand riscuri extrem de mari asupra sanatatii.

Specialistii chinezi au amestecat scrumul de la tigara cu oxid de aluminiu. Consistenta poroasa a acestuia i-a determinat pe cercetatori sa se gandeasca la faptul ca scrumul de tigara ar putea fi mult mai eficient in procesul de filtrare a arsenicului in comparatie cu alte solutii testate, precum in cazul cojilor de banane.

Odata testat materialul, cercetatorii au determinat ca oxidul de aluminiu amestecat cu cenusa au reusit sa filtreze 96% din arsenicul din apa, reducand astfel nivelul substantei toxice sub limita maxima acceptata de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Contaminarea cu arsenic a apei se poate intampla din cauze naturale, insa in special din cauze industriale. Tari precum China, Ungaria, Mexic sau Chile se confrunta cu grave probleme in ceea ce priveste calitatea apei potabile.

Arsenicul poate avea efecte extrem de negative la nivelul organismului si al corpului, ducand chiar la depigmentari ale pielii, dureri de stomac, paralizie partiala, etc.

Desi in prezent exista tehnologie de purificare a apei, aceasta se dovedeste extrem de costifisoara si deloc practica in regiunile rurale si tarile in curs de dezvoltare.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca, datorita faptului ca scrumul de tigara poate fi colectat extrem de usor in orice tara de pe glob din zonele in care fumatul in public este permis, aceasta ar putea fi o solutie ieftina si eficienta pentru combaterea unei probleme de sanatate publica extrem de serioasa, precum contaminarea apei potabile cu arsenic.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>