Stratul de ozon ramane in continuare in pericol

Postat de pe 27 august 2014
stratul.o.zone

In urma studiilor recent efectuate de catre Centrul Spatial Goddard, care apartine de NASA, s-a putut determinca ca, in pofita interdictiilor impuse la nivel international in urma cu mai multi ani, in atmosfera continua sa fie prezenti compusi chimici care duc la subtierea stratului de ozon.

Potrivit ultimelor masuratori, in urma Protocolului de la Montreal, care viza limitarea utilizarea compusilor chimici care au un impact asupra stratului de ozon, emanatiile de tetraclorura de carbon (CCI4) continua, relateaza The Huffington Post.

Conform reglementarilor internationale, emisiile de CCI4 ar trebui sa fie egale cu 0, insa conform masuratorilor NASA, acestea sunt in medie de aproape 39 kilotone pe an. Nivelul actual se afla la aproximativ 30% din varful atins inaintea impunerii reglementarilor nationale.

In urma protocolului de la Montreal din anul 1987 s-a stabilit reducerea treptata de compusi chimici care duc la o subtiere a stratului de ozon. Dupa 2007, cei aproximativ doua sute de semnatari ai protocolului au raportat zero emisii de tetraclorura de carbon.

Omul de stiinta Qing Liang a explicat rezultatele studiilor intr-un material video, care a fost facut public de catre Centrul Goddard. Acesta a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca acest lucru nu ar trebui sa fie prezent. Cercetatorul a adaugat ca acest lucru se poate datora unor scurgeri industriale, a unor emisii din zone contaminate sau din surse necunoscute.

Ozonul prezent in stratosfera joaca rolul de a proteja vietuitoarele de radiatia ultravioleta nociva. Emisiile de substante nocive stratului de ozon creaza o gaura temporara in stratul protector deasupra Antarcticii, care a fost observata pentru prima data de cercetatori in 1985.

In ciuda faptului ca stratul de ozon a reusit sa se refaca intr-o anumita masura in urma Protocolului de la Montreal, bresa din stratul de ozon inca a ramas. Conform Agentiei americane de meteorologie (NOAA), stratul de ozon se poate reface in totalitate doar daca nivelul substantelor care il afecteaza va continua sa scada.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>