Studiu: Fumatul pasiv poate duce la cresterea in greutate

Postat de pe 5 noiembrie 2014
fumat.pasiv.obezitate

Potrivit unui studiu efectuat de cercetatori ai Universitatii Brigham Young din statul american Utah, fumatul pasiv faciliteaza cresterea in greutate, crescand totodata si riscul de aparitie a problemelor cardiovasculare sau a celor legate de metabolism.

Conform studiului publicat recent, cerceatorii au descoperit faptul ca, fumatul pasiv prezinta nu doar riscuri asupra sanatatii persoanelor ci si cand vine vorba de silueta.

Astfel, in lucrarea publicata in American Journal of Phyisiology: Endocrinology and Metabolism, oamenii de stiinta afirma faptul ca fumatul pasiv dauneaza aspectului fizic al persoanelor, facilitand cresterea in greutate,

Mai mult, acestia afirma ca persoanele care petrec mult timp in preajma persoanelor fumatoare si inhaleaza compusii pe care tigarile ii elibereaza sunt mult mai predispusi sa sufere de probleme la nivelul metabolismului sau unele probleme cardiovasculare.

Legatura dintre fumatul pasiv si cresterea in greutate

Ca parte a experimentului vizand influenta fumatului pasiv asupra greutatii si a sanatatii in general, cercetatorii au efectuat o serie de experimente pe soareci de laborator.

Mai exact, cercetatorii au expus rozatoarele la fumul de tigara, analizand modul in care acesta le afecteaza aspectul. Astfel, s-a descoperit faptul ca, in momentul in care soarecii au inhalat fumul de tigara, acestia au inceput sa creasca in greutate.

Pentru a intelege mult mai bine conexiunea dintre expunerea la fumul de tigara si cresterea in greutate, specialistii au decis sa analizeze in profunzime celulele subiectilor. Acestia au aflat ca, cu cat mai mult soarecii erau expusi la fum, cu atat mai multa insulina corpul acestora producea.

Acest lucru se datoreaza faptului ca, odata ce soarecii respirau fumul de tigara, acestia deveneau rezistenti la insulina. In momentul in care organismele acestora au inceput sa produca mai multa insulina pentru a compensa, soarecii au inceput sa creasca in greutate, specifica cercetatorii in lucrare.

Specialistii sunt de parere ca descoperirea se aplica si in cazul oamenilor, afirmand ca, desi pare putin mai greu de crezut, simpla cohabitare cu o persoana fumatoare creste riscul de a deveni supraponderal sau chiar obez.

“Plamanii ofera o interfata vasta cu mediul nostru iar aceasta cercetare releva faptul ca o reactie la fumatul involuntar include si alterarea sensibilitatii sistemului oamenilor la insulina”, declara cercetatorul Paul Reynolds.

“In momentul in care o persoana prezinta rezistenta la insulina, corpul acesteia necesita o cantitate mai mare de insulina. Iar, de fiecare data cand nivelul insulinei creste, nivelul de grasimi la nivelul corpului creste”, adauga specialistul.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>