Studiu: Trecerea la ora de iarna duce la scaderea calitatii somnului

Postat de pe 27 octombrie 2014
ora.iarna.calitate.somn

La sfarsitul acestei saptamani, Romania a trecut la ora de iarna, ora 4.00 a devenit ora 3.00. Conform oamenilor de stiinta, efectele benefice asociate cu schimbarea orei in ultimul sfarsit de saptamana al lunii octombrie nu este de lunga durata, bucuria de a dormi mai mult disparand in doar cateva zile.

Potrivit unui studiu efectuat in urma cu doi ani si la care au participat peste 3.000 de persoane din Marea Britanie releva ca, odata cu trecerea la ora de iarna, calitatea somnului se diminueaza.

Specialistii din cadrul Universitatii Glasgow din Marea Britanie recomanda persoanelor sa se bucure de ora in plus de somn atat timp cat pot, avertizand totodata ca efectul asociat cu trecerea la ora de iarna dispare in cateva zile, relateaza Daily Mail.

Majoritatea participitantilor la studiu au spus ca, inainte de trecerea la ora oficiala de iarna erau mult mai energici si mai fericiti. Totusi, asa-zisele efecte benefice ale unei ore in plus de somn se risipesc rapid, foarte multe persoane declarand ca se simt mai rau decat atunci cand dormeau mai putin.

Colin Espie, fondator al Centrului pentru Somn din cadrul Universitatii Glasgow a specificat ca trececea la ora de iarna poate oferi un plus de odihna persoanelor care au probleme legate de smn, dar si celor care dorm bine de regula. Totusi, efectele in cazul celor cu problemele de somn sunt doar temporare.

Mai mult, detaliaza profesorul, calitatea somnului scade considerabil de indata ce corpul incepe sa se obisnuiasca cu noul program, iar procesul este din ce in ce mai vizibil cu instalarea iernii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>