Studiu: Ziua in care te-ai nascut iti poate influenta starea de spirit

Postat de pe 21 octombrie 2014
4_seasons_

Data nasterii iti poate infleunta caracterul si nu vorbim de horoscopuri, harti natale sau alte pseudostiinte. Conform unui studiu prezentat saptamana trecuta la Berlin in cadrul Congresului Colegiului European de Neuropsihofarmacologie, simplul fapt ca te-ai nascut intr-un anotimp sau altul creste posibilitatile de aparitie ale unor tulburari de personalitate sau de dispozitie.

Dupa cum a declarat si coordonatoarea acestei cercetari, psihologul ungur Xenia Gonda, analizele biochimice au demonstrat ca anotimpul in care ne nastem afecteaza nivelul unor neurotransmitatori precum serotonina si dopamina.

Cercetatorii au analizat datele de nastere  si tulburarile de personalitate a 400 de participanti, ajungand la urmatoarele consluzii:

  • Temperamentul ciclotimic (schimbari bruste de dispozitie) se inregistreaza mai frecvent printre cei nascuti vara, in comparatie cu cei care isi sarbatoresc ziua de nastere in anotimpul rece.
  • Hipertimia (tendinta de a fi excesiv de optimist), este mai frecventa printre cei care au venit pe lume in sezoanele de primavara si vara.
  • Cei care s-au nascut iarna, au mai multe sanse sa dezvolte un temperament usor iritabil.
  • Nu in cele din urma, persoanele nascute toamna, au mai putine sanse sa dezvolte stari depresive, decat cei nascuti in lunile de iarna.

Datele oferite de acest studiu, au caracter pur orientativ. Nu se stie daca exista o relatie de cauza-efect intre aceste doua variabile, singura descoperire certa oferita de acest studiu fiind existenta unei corelatii pozitive. Cercetatorii au promis ca, in cadrul viitoarei editii a acestui congres, vor oferi informatii mai exacte si mai sigure.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>