SUA este lovita de un val de frig polar

Postat de pe 7 ianuarie 2014
frig polar sua

In aceasta saptamana Statele Unite ale Americii este lovita de un val de frig polar, milioane de americani se pregatesc sa infrunte temperaturile care vor atinge pana la -50 grade Celsius.

Conform presei de peste Ocean, temperaturile foarte scazute din aceasta perioada sunt cauzate de vortexul polar, un ciclon masiv de aer rece, dens, care se formeaza in fiecare iarna in atmosfera arctica. Specialistii de la BBC Weather Centre spun ca vortexul a fost foarte puternic in acest an, iar aerul s-a racit din ce in ce mai mult, iar odata eliberata, aerul rece a calatorit pe distante foarte lungi, pana deasupra continentului nord-american.

Nu doar SUA se confrunta cu aceasta problema, ci si Canada, temperaturile inregistrate fiind cele mai mici din ultimii 20 de ani.

La aceste temperaturi, care pot atinge pragul de -52 grade Celsius, leziuni grave pot aparea dupa doar cateva minute de expunere, au reamintit autoritatile, care si-au multiplicat apelurile la prudenta.

Astfel, populatia a fost avertizata fata de riscul masinilor blocate si al drumurilor inghetate din cauza deversarii canalizarilor sub efectul inghetului, iar in mai multe orase locuitorii au fost invitati sa ramana in case si sa isi faca rezerve de hrana.

Mii de zboruri au fost intarziate sau au fost chiar anulate, cum este cazul aeroportului international O’Hare din Chicago, unul dintre cele mai frecventate, sau la New York, duminica.

Astfel, la Atlanta, marele oras situat la 1.200 km sud de Chicago, ar putea sa fie mai frig decat in Anchorage, cel mai mare oras din Alaska.

Un comentariu

  1. Pingback: Bilele de gheata de pe Lacul Michigan | Revista Meteo.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>