Substantele care pun in pericol stratul de ozon

Postat de pe 13 martie 2014
space

Oamenii de stiinta au reusit sa determine patru noi substante chimice, care dauneaza stratului de ozon al Terrei. Cercetatorii au gasit patru substante produse de om, care, desi au fost interzise in 1987, urmele lor inca se regasesc sub forma de gaze in Groenlanda si in Tasmania.

Acestia inca incearca sa vada care au fost sursele exacte ale poluarii, insa conform speculatiilor, acestea au aparut in urma fabricarii pesticidelor sau a substantelor de refrigerare. Se estimeaza ca aproximativ 74.000 de tone au fost eliberate in atmosfere. Trei din cele patru substante fac parte din clasa CFC (clorofluorcarbon), iar cea de-a patra din clasa HCFC (hidroclorofluorcarbon). In urma analizelor efectuate asupra ghetii s-a determinat ca aceste substante nu au existat inainte de anii 1960.

Stratul de ozon are rolul de a proteja Terra de efectul devastator al razele ultra-violete. In lipsa stratului de ozon, razele ultra-violete ar putea duce la aparitia cancerului de piele sau a cataractei la o scara mult mai mare. In urma Protocolului de la Montreal din anul 1987, toate substantele care pot deteriora stratul de ozon au fost interzise. In anii 1980 cercetatorii au descoperit o gaura in stratul de ozon asupra Antarcticii, insa prin interzicerea substantelor care stau la baza fabricarii spumelor, frigiderelor, spray-urilor, regenerarea gaurii ar dura cel putin 50 de ani. Desi noile gaze ar putea periclita stratul de ozon, concentratia acestora este de aproximativ 500 de ori mai mica decat cea a compusilor chimici folositi in anii ’80 si ’90.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>