Trecerea Asteroidului Apofis pe langa Pamant in anul 2029

Postat de pe 2 noiembrie 2014
Asteroid.apofis

Asteroidul descoperit in anul 2004, si considerat unul din cele mai periculoase pentru umanitate, denumit Apofis, va trece, in principiu, pe langa planeta noastra in ziua de 13 aprilie 2029. Dupa noile calcule ale astronomilor, asteroidul care are diametrul a trei terenuri de fotbal si greutatea de 46 de milioane de tone, va trece, la o distanta de 35.000 de kilometri de Pamant, lucru care nu ne va pune in pericol.

Cu toate acestea, un nou studiu releva faptul ca, gravitatea situatiei ar putea fi datorata descompunerii unor mici bucati din aceasta masa imensa de roca. La fel cum Luna provoaca mareea, si asteroizii sunt susceptibili de aceasta forta pe planeta noastra. Estimarile actuale au sugerat ca, acest asteroid nu este format dintr-o masa solida de roca ci din suma de mai multe roci gigant, ceea ce ar confirma aceasta ipotetica “ploaie de asteroizi”.

Pentru a demonstra aceasta ipoteza, o echipa de cercetatori ai Universitatii din Maryland, au creat un model informatic ce le permite sa tina cont atat de dimensiunile asteroidului, cat si de forma mareelor de pe planeta, a fortei centrifuge cauzata de rotirea asteroidului cat si de alte efecte simulare. Rezultatele au confirmat faptul ca forta mareelor de pe plane sunt suficient de puternice sa declanseze aceasta avalansa de mici fragmente din asteroid. Insa perturbari vor fi de mica anvergura, putin din sufrafata acestuia reusind sa se desprinda de masa totala. Asadar, ceea ce vom putea vedea n 2029 va fi un mic punct de lumina plimbandu-se rapid pe cer.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>