Trecerea la ORA DE IARNA – 26 Octombrie 2014

Postat de pe 24 octombrie 2014
ora.de.iarna.000

Luna octombrie este pe sfarsite si, ca in orice an, ne pregatim de trecerea la ora de iarna. Insa putini stiu care este istoria acestei obisnuinte si cine a stat in spatele acestei idei.

In 1895, astronomul britanic George Hudson a avut ideea unui decalaj orar. Aceasta modificare a fost pusa pe seama nevoii de a economisi curentul electric necesar la producerea industriala a produselor. O ora zilnica de lumina naturala in plus ar fi dus, intr-adevar, la economisirea unei sume considerabile. Desi aceasta idee a aparut la sfarsitul secolului al XIX-lea, a ajuns sa fie valorificata abia mai tarziu, in 1930. Primele tari care au adoptat aceasta schimbare au fost Germania si tarile din Imperiul Austro-Ungar.

Incepand cu 1974, aceasta a fost introdusa progresiv in toate tarile europene, din cauza bine-cunoscutei crize a petrolului. La ora actuala, majoritatea tarilor din lume au adoptat aceasta conventie. Europa, SUA, cateva tari din America de Sud, Noua Zeelanda dar si Australia se numara printre adepti.

Conform Conventiei Fusurilor Orare, ceasurile arata simultan aceeasi ora si acelasi minut. Insa, diferentele de ore intre tari survine in urma faptului ca, la fiecare 15 grade latitudine, se adauga cate o ora. Numerotarea incepe de la meridianul de origine, situat in localitatea Greenwich, Marea Britanie, in sens pozitiv catre est.

Spre deosebire de ora de vara, care a fost introdusa in Romania inca din anul 1937 (cu mici suspendari), ora de iarna are un istoric mai recent. Aceasta regula este in vigoare abia din 1997.

Conform conventiei, trecerea de la ora de vara la cea de iarna se face in ultima duminica a lunii octombrie a fiecarui an calendaristic. Pentru anul 2014, in noaptea dinspre 25 spre 26 octombrie , ora 4.00 va deveni ora 3.00. Prin urmare, noaptea aceasta va fi cea mai lunga din an.

Schimbarea orei pentru tarile Uniunii Europene este reglementata de o directiva ce dateaza din 2001, si care a stabilit drept data a trecerii la ora de iarna, ca fiind ultima duminica a lunii octombrie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>