Un nor de praf saharian se va abate asupra Romaniei

Postat de pe 4 aprilie 2014
nor

Ciclonul din Atlantic care a adunat si nisip din Sahara s-a deplasat in ultimele zile in vestul si sud-vestul Europei, iar, zilele acestea, norul de praf saharian ar putea aduce precipitatii si asupra Romaniei. Totusi, efectul va fi unul nu prea semnificativ, murdarind doar masinile si geamurile locuintelor.

In cadrul unui comunicat de presa emis de catre Administratia Nationala de Meteorologie se noteaza ca in decursul ultimelor zile, in vestul si sud-estul contininentului a aparut o formatiune barica depresionara care a facilitat deplasarea maselor de aer incarcate cu particule de praf din nordul Africii. Dat fiind faptul ca in regiunile specificate mai sus s-au inregistrat precipitatii pe arii extinse, nivelul de particule de praf este in scadere. In decursul zilelor de 4 si 5 aprilie exista posibilitatea ca particule de praf saharian isi vor face simtita aparitia pe teritoriul Romaniei. Nivelul de particule va fi unul scazut avand in vedere ca Romania va fi la extremitatea formatiunii barice depresionare.

Directorul executiv al ANM, doamna Florinela Georgescu a oferit unele explicatii referitoare la acest fenomen meteorologic. Norul de praf saharian este un ciclion provenit din Atlantic deplasandu-se dinspre vestul Europei, care, in rotirea sa a acumulat si cantitati de praf din Sahara. Ciclonul a adus si o serie de precipitatii pe continentul Europei, coborand astfel si praful antrenat.

Pe teritoriul Marii Britanii apa s-a amestecat atat cu praful, cat si cu smogul din aer, mizeria depusa fiind foarte vizibila. Autoritatile britanice au atentionat bolnavii de astm sa nu paraseasca propria locuintei decat in cazul in care este necesar. Acest fenomen s-a inregistrat si pe teritoriul Frantei si a Italiei.

Dat fiind faptul ca s-au inregistrat precipitatii, concentratia de praf din aer a scazut considerabil, ceea ce va face ca efectele ciclonului sa nu aiba aceeasi vizibilitate pe teritoriul Romaniei, precum in vestul Europei. Fenomenul nu va avea efecte notabile asupra populatiei in afara de a murdari masinile si geamurile locuintelor, reprezentand si un punct de interes pentru cercetatori.

Acest tip de fenomen a mai fost inregistrat pe teritoriul Romaniei la inceputul lunii aprilie a anului trecut, cat si acum doi ani.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>