Viata pe Terra a aparut cu 60 de milioane de ani mai devreme decat se credea initial

Postat de pe 8 septembrie 2014
terra

Conform unui studiu geologic, viata pe Terra a aparut cu 60 de milioane de ani mai devreme decat se credea initial. Potrivit studiului, s-au descoperit urme ale unor forme de viata in straturile de sol foarte vechi din India.

Perioada in care in atmosfera terestra s-au inregistrat cantitati de oxigen indeajuns de ridicate pentru dezvoltarea vietii, cunoscuta si sub numele de “marele eveniment de oxidare”, ar fi avut loc in urma cu aproximativ 2,4 miliarde de ani.

Totusi, geologii irlandezi si indieni au descoperit recent dovezi ale unui astfel de eveniment de oxidare mai scurt, care s-a petrecut in urma cu circa 600 de milioane de ani.

Oamenii de stiinta sustin ca un alt studiu prezinta ca primele forme de viata capabile de a produce oxigen au inceput sa se dezvolte pe Terra cu 60 de milioane de ani mai devreme decat se credea initial.

Cercetatorii considera ca aceste forme de viata se fac responsabile de adaugarea de oxigent in atmosfera terestra.

Geologii indieni au descoperit si unele dovezi ale alterarii chimice a rocilor, care ulterior a dus la formarea de sol foarte vechi. De asemenea, aceasta alterare a fost posibila doar prin intermediul prezentei de oxigen in atmosfera.

Bazandu-se pe cunostintele vis-a-vis de degradarea unui izotop al uraniului, care in decursul unei perioade de timp se transforma in plumb, cercetatorii au putut determina ca varsta solului la cel putin 3,02 miliarde de ani.

Modelul chimic al alterarii rocilor gasit in solul foarte vechi, numit de cercetatori paleosol, este compatibil cu prezenta unor cantitati ridicate de oxigen atmosferic in acea perioada, au declarat cercetatorii de la Trinity College din Dublin, care au colaborat cu specialisti ai Presidency University din Calcutta, India.

Acest tip de sol provine din regiunea Singhbhum Craton din Odisha, India, regiune unde o parte a scoartei terestre a ramas neschimbata si stabile de miliarde de ani.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>