Charlottenburg, satul unic, cu forma circulara, declarat monument istoric

Postat de pe 10 ianuarie 2014
charlattenburg banat

In judetul Timis exista un sat, Charlottenburg (sau Sarlota, s-a mai numit Barita, germana Charlottenburg, Charlotenburg, Schalotteborch, maghiara Sarlotavar) unic prin forma sa circulara, motiv pentru care intreaga localitate a fost declarata monument istoric de catre Ministerul Culturii si Cultelor.

Charlottenburg face parte din comuna Bogda si a fost infiintat in anul 1771, odata cu cel de-al doilea val de colonizari germane. Satul a fost intemeiat cu 32 de familii (171 persoane) emigrate din Provincia Autonoma Trento, actuala regiune Trentino-Tirolul de Sud, Lorena si Baden-Wurttemberg.

Satul are un diametru de 210 metri, in centrul fiind o fantana, in jurul fantanii este o plantatie de duzi in spatele careiea se gasesc casele, acestea avand in curte grajd si sura. In spatele caselor se afla gradina in care sunt plantatii de vita de vie. Toate casele au aceeasi inaltime si sunt la aceeasi distanta una fata de cealalta, iar cele patru intrari in sat sunt la aceeasi distanta una de cealalta.

Daca 1880 satul avea populatia de 298 de locuitori (32 romani, 234 germani si 32 maghiari), la Recensamantul din anul 2002 satul mai avea 111 locuitori (99 romani, 1 german, 6 maghiari si 5 persoane de alta etnie).

FOTO: Captura www.Maps.Google.com

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>