Crucea Caraiman a intrat in Cartea Recordurilor

Postat de pe 9 ianuarie 2014
crucea.caraiman

Crucea Caraiman, monument ridicat in cinstea eroilor romani din Primul Razboi Mondial, a intrat in Cartea Recordurilor drept cea mai inalta cruce din lume amplasata pe un varf montan.

Crucea Caraiman este un monument istoric construit intre anii 1926 si 1928 pe Varful Caraiman, la altitudinea de 2.291 metri. Reprezentantii Guiness World Record au verificat monumentul in vara anului 2013 si l-au considerat a fi cea mai inalta cruce din lume amplasata pe un varf montan datorita inaltimii de 39.5 metri. Crucea cuprinde si un soclu de ciment de 8 metri.

Crucea Caraiman este cunoscuta si sub denumirea de Crucea Eroilor. Monumentul este executat din profile de otel si montata pe un soclu de beton armat placat cu piatra, in interiorul acestuia aflandu-se o incapere care a adapostit initial generatorul de energie electrica ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii.

Potrivit documentelor de la vremea respectiva, realizatorii structurii metalice au fost Directia de Poduri din cadrul Directiei Generale CFR si sectiile L1 si L5 Sinaia, proiectantii – inginerii romani Teofil Revici si Alfred Pilder, iar dirigintele de santier – Nicu Stanescu.

Proiectul ansamblului a fost realizat de arhitectii Constantin Procopiu si Georges Cristinel, iar monumentul a fost inaugurat si sfintit pe 14 septembrie 1928, de sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci.

Un comentariu

  1. gheorghe

    10 ianuarie 2014 at 16:30

    e fantastica privelistea de pe virful ei unde am fost de 4 ori in anii 1966-1968 cind e senin se vede Dunarea ,iar balansul ametitor si periculos

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>