Egiptenii aproape de a darama cea mai veche piramida din lume

Postat de pe 8 noiembrie 2014
piramida.djoser

Desi trebuia sa fie consolidata, cea mai veche piramida de pe glob, cu o vechime de circa 4600 de ani, este foarte aproape de a fi demolata tocmai de persoanele care trebuiau sa se ocupe de consolidarea acesteia.

Potrivit ziarului Egypt Independent, urmasii celor care au construit piramidele sunt foarte aproape de a le darama. Un fapt si mai ingrijorator este ca au inceput chiar cu prima, piramida ridicata de faraonul Djoser in preajma anului 2650 i.HR, in cadrul celui mai vechi complex de cladiri din piatra construit vreodata.

Arhicunoscuta piramida in trepte din Saqqara, despre care s-au facut nenumarate documentare, necesita lucrari de consolidare dupa patru milenii si jumatate de la construire. Aceste lucrari erau extrem de necesare mai ales dupa cutremurul din 1992, cand piramida a fost afectata destul de serios.

Desi regimul Mubarak a cautat intr-o prima faza restauratori occidentali, solutiile pe care acestia din urma le-au propus erau mult prea costisitoare. Iar odata cu sfarsitul “Primaverii arabe”, noua putere instaurata a rupt contractele, preferand sa caute solutii locale, potrivit stirileprotv.ro.

Astfel, potrivit activistilor din domeniul patrimoniului, s-a ajuns ca piramida sa fie consolidata de o companie egipteana care nu poseda experienta in domeniu. Firma in cauza ar mai fi primit in urma cu ceva timp alte sase proiecte similare, dintre care toate s-au terminat cu anchete.

Totusi, muncitorii companiei au dat dovada de “darzenie si perseverenta” cand a venit vorba de lucrarile de consolidare a piramidei lui Djoser.

Acestia au inceput acoperirea piramidei cu blocuri de piatra noi, sub greutatea carora vechii pereti vechi de aproape 5 milenii s-au prabusit. In cazul in care lucrarile vor continua, exista sanse extrem de mari ca piramida sa fie pusa in totalitate la pamant.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>