Orasul Pitesti a fost preselectat pentru competitia “Capitala Verde a Europei”

Postat de pe 25 noiembrie 2013
orasul.pitesti

Orasul Pitesti este singurul din Romania care a fost preselectat pentru a intra in competitia ce va desemna “Capitala Verde a Europei” in 2016 – European Green Capital Award 2016, o initiativa a Comisiei Europene.

Astfel, potrivit organizatorilor, Pitesti se afla in concurs alaturi de Dabrowa Gronicza (Polonia), Essen (Germania), Larissa (Grecia), Liubliana (Slovenia), Nijmegen (Olanda), Oslo (Norvegia), Reggio Emilia (Italia), Santander si Zaragoza (Spania), Tours (Franta) si Umea (Suedia).

In acest an, in premiera, orasele din intreaga Europa cu populatie de cel putin 100.000 de locuitori au devenit eligibile pentru a aplica la competitia din 2016. In anii anteriori, puteau aplica numai localitatile cu populatie de minimum 200.000 de locuitori sau mai mult.

Premiul “Capitala Verde a Europei” va fi acordat orasului care a pus accent cel mai mult pe managementul urban ecologic, cu scopul de a stabili standarde mai ridicate in dezvoltarea urbana durabila, dar si care asculta ceea ce vor proprii cetateni.

Competitia va fi jurizata de catre un grup de experti internationali ce vor realiza o evaluare tehnica a fiecarui candidat pe baza a 12 indicatori care sa acopere: schimbarile climatice, transportul local, zonele urbane verzi care incorporeaza utilizarea durabila a terenurilor, natura si biodiversitatea, calitatea aerului inconjurator, calitatea mediului ambiant, productia si gestionarea deseurilor, managementul apei, tratarea apelor uzate, eco-inovarea si locurile de munca durabile, performanta energetica, si managementul integrat de mediu.

In 2014, orasele de pe lista scurta vor fi invitate sa prezinte propunerile juriului, care va evalua angajamentul lor de a da curs imbunatatirii mediului, precum si obiectivele viitoare.

Orasul castigator in competitia European Green Capital va fi anuntat anul viitor, in luna iunie, intr-un eveniment organizat in Danemarca, la Copenhaga.

De la prima editie a competitiei internationale, in anul 2010, sase orase europene au fost premiate cu titlul “Capitala Verde a Europei”, incepand cu Stockholm si continuand cu Hamburg, Vitoria-Gasteiz si Nantes.

“Capitala Verde a Europei”, in 2014, a fost desemnata Copenhaga, iar in 2015 orasul Bristol.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>