Vremea calda aduce pierderi imense firmelor din turism

Postat de pe 15 ianuarie 2014
sinaia.iarna

Temperaturile crescute si lipsa zapezii din statiunile montane aduc pierderi imense firmelor din turismul romanesc. Lipsa zapezii si imposibilitatea producerii celei artificiale din cauza temperaturilor pozitive a facut ca numarul turistilor aflati la munte in aceasta perioada a anului sa fien 70-80% mai mic fata de luna ianuarie a anului trecut.

Potrivit patronilor de hoteluri si restaurante, lipsa turistilor le aduce pierderi de peste 1 milion de euro pe zi.

Daca in la inceputul anului 2013 in unitatile de cazare din Predeal gradul de ocupare era de 80-90%, in aceasta perioada gradul de ocupare este de 10-20% in weekend si 0 in timpul saptamanii.

Din cauza conditiilor meteorologice, inclusiv evenimentele sportive au fost amanate. Spre exemplu, campionatul international de snowmobile, care urma sa aiba loc la Predeal in perioada 24-26 ianuarie si unde este asteptati peste 200 de participanti din sase tari, a fost amanat pentru inceputul lunii martie.

Potrivit Institutului National de Statistica, in luna ianuarie a anului 2013 au ajuns in statiunile de la munte aproximativ 468.000 de turisti. Potrivit lui Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), citat de agentia de stiri Mediafax, in luna ianuarie din acest an la munte vor fi 150.000-170.000 de turisti. Avand in vedere ca un turist sta la munte doua nopti si cheltuieste pe cazare si masa peste 100 de euro, diferenta dintre numarul de turisti de anul trecut si acest an, 300.000, produc hotelurilor si restaurantelor pierderi mai mari de 30 de milioane de euro, adica un milion de euro pe zi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>